Waar ligt jouw kracht?

In mijn werk kom ik vaak mensen tegen die een onbestemd en onrustig gevoel hebben, maar niet goed weten wat ze daaraan kunnen doen. Zo ook Jan. Jan heeft een eigen aanneembedrijf dat erg goed loopt.  Vijf jaar geleden is hij begonnen met één medewerker en inmiddels zijn het er twaalf. Het is heel erg knap dat hij dat, ondanks de economische crisis en de malaise in de bouw, voor elkaar heeft gekregen.

Maar het succes heeft ook een keerzijde voor Jan. Door de groei van zijn bedrijf zijn er veel administratieve en personele klussen bijgekomen. Zaken waar hij weinig mee heeft, en waarover hij onrust in zijn hoofd heeft. Continue hoort hij dat inwendige stemmetje: ‘ik moet eigenlijk nog dit, en dat moet ook nog hoognodig’. Hij schuift dingen voor zich uit en alles bij elkaar wordt het een grote zware last in zijn hoofd. Uiteindelijk doet hij niets meer. Dat uit zich ook in zijn andere werk. Er komt weinig meer uit zijn handen. Hij is gefrustreerd en brengt dat over op de werkvloer. Dat is niet goed.

Ik vraag hem: “Waar krijg jij energie van? Wat vind jij leuk om te doen in jouw eigen bedrijf? En hoe zou het met jou gaan als jij dat doet? Waar ligt jouw kracht?”. Jan begint te vertellen, eerst nog aarzelend, maar gaandeweg met steeds meer vuur. Over op de werkvloer zijn, meewerken met de jongens, nieuwe dingen uitstippelen en  toekomstgericht bezig zijn.

Dan vraag ik hem: “Moet jij alles zelf  doen in jouw bedrijf? Ga jij ooit doen wat jij eigenlijk zou moeten doen maar tot nu toe niet hebt gedaan? Kan het op een andere manier?

Door zelf antwoord te geven op deze  vragen komt hij tot het inzicht dat hij niet vast hoeft te lopen op waar hij niet goed in is. Voor die dingen kan hij andere mensen inzetten. Hij moet juist doen waar zijn kracht ligt: samen met de jongens aan het werk en nieuwe plannen bedenken voor de toekomst. Opgelucht en vol energie gaat Jan er weer tegenaan. De kans is groot dat over vijf jaar zijn bedrijf het dubbele aantal medewerkers telt.