Regelmatig komt het gezamenlijke team van Viverè Centrum en Viverè Coaching bij elkaar. Om bij te praten, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. En soms om ook van anderen te leren. Zo hebben we onlangs voor zo’n teambijeenkomst Marloes van de Kreeke en Caroline Rietveld uitgenodigd voor het geven van een workshop ‘ACT’.

ACT – oftewel Acceptance Commitment Therapy – is een gedragstherapie die, kort samengevat, te maken met het in balans houden van je positieve en negatieve gedachten. Negatieve gedachten ‘schreeuwen’ vaak het hardst. Wat we met ACT willen bereiken is dat de deelnemer leert zijn of haar positieve gedachten te sturen en zodoende meer de overhand te laten krijgen. Een belangrijk onderdeel in dit proces is de ‘Commitment’ oftewel: aardig zijn voor jezelf waardoor je uiteindelijk keuzes maakt en dingen gaat doen die echt belangrijk voor je zijn.

Als team maken we dit soort trainingen actief mee als deelnemer. We doorleven dus echt wat wij ook onze deelnemers mee willen geven of willen aanleren. Soms komt dat ook heel dichtbij onszelf als persoon, worden ook onze eigen levenservaringen opgehaald en gevoelens geraakt. Dan is het erg fijn om in een klein, vertrouwd team te werken waar alle ruimte is om dit soort oefeningen zonder terughoudendheid en in alle openheid te kunnen doen.

Het model van ACT bevat zes zuilen:

  • Mindfulness: In contact komen met het hier en nu.
  • Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
  • Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
  • Zelf als context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
  • Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
  • Toegewijde actie: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Meer weten over hoe wij jou op basis van ACT kunnen helpen je positieve mindset te vinden? Neem dan contact met ons op.