Durf te leven, zoals je leven is bedoeld

Suzanne Joenje

Mijn naam is Suzanne Joenje (1966). Jarenlang ben ik in het basisonderwijs werkzaam geweest op een school voor ervaringsgericht onderwijs. Daar was veel aandacht voor het welbevinden en de betrokkenheid van de leerlingen. Als een kind zich goed voelt, kan er uitkomen wat erin zit. Dit uitgangspunt is het fundament geworden binnen mijn huidige werk.

Als pedagoog/gedragsspecialist en kinder- en opvoedcoach bij Viverè begeleid ik met veel compassie en betrokkenheid kinderen, jongeren en gezinnen die wat steun kunnen gebruiken. Ik loop graag een stuk mee op hun levenspad, zodat ze met nieuwe inzichten en vol vertrouwen de regie over hun leven terugkrijgen of juist kunnen behouden.

In mijn begeleiding van kinderen en jongeren betrek ik altijd het hele systeem. Het gezin, de direct betrokkenen, maar bijvoorbeeld ook de school. Al deze puzzelstukjes zijn van belang voor de verandering die je met elkaar wilt bereiken. Mijn manier van coachen en begeleiden kenmerkt zich door veel te luisteren en vanuit een gelijkwaardige basis, in wederzijds vertrouwen, samen op zoek te gaan naar wat helpend is. In elke situatie zal dat iets anders zijn. Denken in oplossingen in plaats van problemen is daarin bepalend.

Niet alleen in gesprek gaan, maar ook veel samendoen! Er samen op uit, de natuur in, samenwerken met mijn paarden, creatief bezig zijn of werken met verschillende spelvormen. Bij iedereen werkt een andere benadering. Iemand zo weer verder helpen vind ik prachtig en vooral ook heel vanzelfsprekend.

“Wie het perspectief van een ander inneemt, verlaat zijn eigen oordeel”